El, så funkar det!

Elpriset består av tre komponenter

 Elnät

Elnätskostnaden är priset för att få elen överförd från anläggningen där den produceras hem till dig som kund.

Kostnaden är uppdelad i en fast (baseras på huvudsäkringen) och rörlig del (antal kWh).

I priset ingår även myndighetsavgifter som varje kund är skyldig att betala.

Energiskatt, Elcertifikat & Moms

Energiskatten beslutas av regeringen.

Elcertifikat är en avgift som skall användas för att stimulera utbyggnad av förnybar elproduktion.

Dessa avgifter betalas av alla elanvändare.

Elhandel

Elhandelskostnaden är priset du betalar för elen du använder.

Det är denna del av det totala elpriset som du som kund kan påverka genom att teckna avtal med ett elhandelsföretag.

Så här går det till!

Vi på elnätföretaget Sandhult-Sandareds Elektriska distribuerar elen i våra ledningar fram till din bostad. Eftersom vi äger nätet och mätarna kan du inte välja något annat elnätföretag, det är monopol på marknaden. Däremot kan du sedan avregleringen 1996 själv välja valfritt elhandelsföretag. Det är elhandelsföretagen som säljer själva elen! Om du inte gör ett aktivt val får du det elhandelsföretag som din nätägare har som anvisningsleverantör.

I vårt nät är det vårt eget elhandelsbolag Sandhult-Sandareds Elhandel AB. Om du har oss som elhandelsföretag får du kostnaden för elhandeln på samma faktura som våra elnätsavgifter. Om du har valt ett annat elhandelsföretag får du en separat faktura från dem och en från oss. Nätföretaget ansvarar alltid för avläsning av elmätaren. Avläst mätarställning skickas sedan till aktuellt elhandelsföretag. 

Byte av elhandelsföretag 
Om du vill göra ett aktivt val av elhandelsföretag bör du jämföra elpriset för att hitta de förmånligaste villkoren. När du har fyllt i avtal hos ditt nya elhandelsföretag meddelar denne oss som nätägare att ett byte är på gång. Vi agerar som en opartisk mellanhand vid leverantörsbyten och gör en avläsning av mätaren samt meddelar uppsägning till ditt tidigare elföretag. Bytet kostar ingenting. De två uppgifter (anl id och områdes id) som du behöver för att göra ett byte hittar du på din elfaktura i rutan direkt under ditt namn och din adress.

Att välja elavtal
Vi som elnätsföretag distribuerar strömmen fram till alla kunder i vårt distributionsområde. Vi säljer alltså inte el och det är inte med oss du tecknar elavtal. Vi får ändå ofta frågan vad vi har för elpriser och vilket avtal och vilken avtalslängd vi rekommenderar. För att få besked om aktuella elpriser och för att köpa el får du vända dig till ett elhandelsföretag. Vi får inte påverka dig som kund vilket företag du ska köpa el av men vi rekommenderar starkt att du tecknar avtal med något företag. I annat fall får du ett så kallat anvisningspris som i de allra flesta fall har varit och är högre än ett bundet avtalspris. Med tanke på elmarknadens komplexitet med globalisering, miljöaspekter, politiska beslut mm och osäkerheten om elpriset i framtiden vågar vi inte råda om avtalslängd eller vilken typ av avtal du ska välja. Analogt med räntemarknaden kan det vara fördelaktigt med ett rörligt månadsmedelpris baserat på elbörsen Nordpool. Du vet då inte i förväg vilket priset blir varje månad och du måste kunna acceptera att priset någon månad kan ”sticka iväg”, framförallt vintertid när efterfrågan ökar. Du bör också vara lite intresserad av att följa elprisets utveckling och vara observant på om och när det kan vara lämpligare att teckna fast avtal. Har du anlag för oro och vill sova gott om natten och veta framtida kostnader för elen så kanske ett fast avtal är lämpligare. Ju längre avtal desto längre trygghet.

Här på Elpriskollen kan du jämföra priser.

Lycka till!

Ordlista

Kanske har du svårt att förstå alla termer och begrepp som möter dig på fakturor, i media, vid samtal med oss eller i andra sammanhang. Här kan du ladda ner en ordlista med förklaringar till de flesta begrepp.