Energispartips!

Elpriserna rusar i höjden till nivåer vi aldrig sett tidigare.

Vad kan man göra för att sänka sin elförbrukning och därmed minska sina kostnader?
Det bästa sättet att minska sina kostnader är ju att minska antalet kWh man behöver köpa. Varje kWh man sparar är bra, både för dig själv och för samhället!

Vad är det då man skall spara på?
I en villa är de stora energislukarna värme och varmvatten. Oftast värms ju huset upp med någon form av el, värmepump eller elpanna.

Hur mycket kan man spara på de olika delarna i hushållet?
Vi har samlat lite tips och information kring några av de områdena som kan göra stor skillnad här.

Värmepump

En modern bergvärmepump har en verkningsgrad på 4-5 ggr. Det innebär att om du har 15 000 kWh i värme och varmvattenförbrukning så sparar du kanske upp till 10 -12 000 kWh per år.

En luftvärmepump är inte riktigt lika effektiv men å andra sidan är investeringskostnaden betydligt lägre.

Täta fönster och dörrar

En stor del av ett hus värmeläckage sker genom fönster och dörrar. Man kan ganska enkelt själv kontrollera och vid behov byta tätningslisterna som sitter runt fönster och dörrar.

Sedan är det ju en större investering att byta själva fönstren till nya moderna så det kanske man inte gör enbart i energisparsyfte.

Golvvärme

Ett golv med golvvärme drar ca 150-300 kWh per år. Det innebär att ett rum på 10 m2 drar upp till 3 000 kWh/år. Där kanske man kan sänka temperaturen något, stor skillnad på 23 och 20 grader. Kanske stänga av eller ha lite lägre temperatur på sommarhalvåret?

Termostater

Fungerar termostaterna som styr värmen? Kontrollera och motionera termostaterna på elementen med jämna mellanrum.

Temperatur

En sänkning av inomhustemperaturen med en grad sparar ca 5% av uppvärmningskostnaden per år. I vissa utrymmen i huset kanske det går att sänka ännu mer och sedan ha dörren stängd?
Mät gärna temperaturen hemma för att få koll på hur varmt det egentligen är.

Varmvatten

Ungefär 20% av ett hushålls årsförbrukning går åt till varmvatten. Den största delen utav det är till dusch. 

Ett annat tips för att spara varmvatten är att byta ut munstyckena på kranarna i huset till vattensparventiler, det kan spara 40% av förbrukningen på den kranen.

När det gäller disk så diska inte under rinnande vatten, använd diskmaskinen.

Diskning

Handdisk i rinnade vatten 3 kWh
Handdisk balja 1 kWh
Maskindisk 1 kWh

Dusch

Att duscha i 5 minuter drar ca 2,3 kWh. Om man i stället duschar i 15 minuter går det åt 7 kWh. Lägger man ihop det för en familj på 3 personer som duschar 300 ggr så blir skillnaden 4 000 kWh på ett år!

Tvätt

När det gäller tvättmaskinen så se till att fyll maskinen, då sparar du energi, vatten, tvättmedel och tid! Använd också gärna energisparprogram om det finns samt tvätta inte i högre temperatur än nödvändigt.

Torktumlaren är en av de hushållsmaskiner som förbrukar mest el. Det drar ungefär 1- 1,5 kWh per kg tvätt att torka. Så lägger du in 5 kg tvätt i tumlaren så blir det ca 6-8 kWh för att torka dem. Så har man möjlighet att hänga tvätten så kan man spara många kWh per år.

Kyl och frys

En modern kyl drar ca 100 kWh per år och en frys ca 230 kWh per år.
De äldre modellerna kan dra så mycket som 3 ggr mer per år. Även här skiljer det ca 5% om man har en grad kallare. Så ställ in rätt temperatur och kika gärna så listen runt dörren är tät. Att frosta av frysen och torka av damm på kondensorn på baksidan är också saker som sänker förbrukningen på kyl och frys.